Пренареждане на растения за възпроизводство, за да се увеличи производството на семена

В селскостопанските общности в Африка на юг от Сахара (SA) странностите на растениевъдството могат да бъдат използвани за подобряване на добива от хектар сорго и краве боб, две от основните култури.

plant extract for sale

Това беше краят на Hy-Gain, многомилионен международен съвместен изследователски проект, воден от Анна Колтунов, професор в Университета в Куинсланд, и подкрепен от Фондация Бил и Мелинда Гейтс.


Професор Анна Колтунов каза:" Hy-Gain е създаден, за да даде възможност на дребните фермери да запазят и засеят високодоходни хибридни сорго и семена от крава."


Хибридите (самородни, потомци на генетично различни родители) бяха необичайно силни и добивът от единица площ се увеличи значително.


Но тези свойства не се запазват в нито едно семе, произведено от хибридни растения, тъй като те се образуват чрез полово образуване на семена. Това изисква път на мейоза и оплождане.


Професор Кортурно казва, че сексуалното размножаване естествено разделя генетичните признаци в семената, образувани в хибридните цветя.


GG quot; Ключът към запазването на хибридните семена се увеличава от едно поколение на следващото се крие в един от най-странните аспекти на репродуктивната биология на растенията:' apomixis' quot; тя казва.


GG quot; Ако висококачественото хибридно семе е снабдено с генетичен превключвател, който му позволява безполово да възпроизвежда растение с ново семе, т.е. без мейоза и оплождане, полученото семе ще произведе растение, което е идентично с клонинга на хибридният родител.


GG quot; Това ще позволи на хибридните семена да бъдат задържани и презасаждани във ферми за поколения, което ще позволи на фермерите да увеличат производството и да спестят разходите за закупуване на хибридни семена всяка година."


Hy-gain се състои от шест изследователски организации и мултинационална компания за семена. Преди това беше петгодишен проект, ръководен от професор Колтунов и частично финансиран от фондация "Бил и Мелинда Гейтс".


Един от най-очевидните аспекти, открити в предишни проучвания, казва проф. Кортурно, е, че промяната, необходима за преминаване от сексуална към безполова, е относително малка.


GG quot; С Hy-Gain разработваме растителни прототипи, за да тестваме дали можем да насочим тези ценни хибридни черти, когато хибридите се засяват, цъфтят и произвеждат повече сортове," тя каза.


GG „Целта е да се осигурят специфични за региона сортове сорго и краве боб, адаптирани към африканските нужди, с по-високи добиви и устойчивост.


GG quot; Целта на екипа на Hy-Gain е да предостави напред много полезна технология, която може лесно и евтино да се използва за разплод.


GG quot; Домашните животновъди на краве фасул и сорго трябва да могат да се свързват със своите земеделски общности и да вземат решения относно сортовете в техния район."


При успех, казва професор Колтунов, технологията Hy-Gain може да бъде потенциален GG; за фермери по целия свят, включително тези в Австралия, програма за развъждане на сорго'


Професор Колтунов каза:" Тази технология може да направи растениевъдството и производството на семена по-ефективни в момент, когато зърнената индустрия се справя с предизвикателството да поддържа добива от единица площ при условия на отглеждане, които стават все по-горещи и по-сухи."


© Baoji Herbest био-технологии Ко, ООД